Wethouder wil op stoel ondernemer zitten.

In de raadsvergadering van 7 juli heeft de raad wethouder Trip teruggefloten. Hij zal zijn beleidskader Recreatie en Toerisme grotendeels moeten wijzigen voordat de raad hiermee akkoord gaat. 

Het beleidskader gaat over samenwerking tussen Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen op het gebied van recreatie en toerisme. Raadslid Luchjenbroers zag in eerste instantie de meerwaarde van samenwerking wel in maar gaandeweg de vergadering werd zij steeds minder enthousiast. Zij wilde voorkomen dat er extra overlegvormen voor ondernemers komen. Daar zitten ondernemers volgens haar niet op te wachten. Zo is er al een database met evenementen. Luchjenbroers wil deze beter gebruiken en niet nieuwe databases opzetten.

Ze noemt regie door de gemeenten goed als dit ondersteunend is voor de ondernemers maar waarschuwde voor een waterhoofd. Ook vroeg ze aandacht voor de lokale invulling van het beleid.

Uit de antwoorden van de wethouder bleek dat hij de regie wel erg ver door wil trekken. Als voorbeeld noemde hij de kwaliteit van verblijfplaatsen. Dit was tegen het zere been van Luchjenbroers en de overige raadsleden. “De wethouder moet niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten,” aldus Luchjenbroers. “Als een verblijfplaats gedateerd is moet de ondernemer dit zelf weten. De concurrentie in de markt lost dit wel op. Het is niet aan de overheid om te bepalen of een verblijfplaats voldoet aan de wensen van de toerist.”

Het beleidskader is uiteindelijk alleen oriënterend besproken en van de agenda gehaald van de besluitvormende vergadering.

Na het reces zal dit terugkomen op de agenda.

Luchjenbroers: “Samenwerking is prima maar misschien moeten we ons meer richten op bestaande structuren. We hebben al Marketing Drenthe, het Drents Recreatieschap en Geopark de Hondsrug. Misschien moeten we hier meer energie insteken in plaats van nieuwe structuren opzetten.”