Bedankt!

Totaal onverwacht kreeg Wil Luchjenbroers de Thorbeckepenning uit handen van partijvoorzitter Henry Keizer. Deze week schreef ze een brief aan alle leden van VVD ZO-Drenthe.


Beste iedereen,

Maandagavond 27 februari 2017. Met een beetje weemoed rijd ik naar de Algemene Ledenvergadering van de VVD in Hotel Bieze te Borger. Vanavond zal ik terug treden uit het politieke veld. Bijna 50 jaar lid van de VVD en 15 jaar lid van de Raad van de gemeente Borger-Odoorn.

Voor de afleiding twee dorpsgenoten meegenomen.

Als ik in de zaal aankom zie ik de landelijk voorzitter Henry Keizer staan. Goh wat leuk, dat hij zijn neus eens bij het Liberaal Netwerk Z.O. Drenthe laat zien. En lieve liberalen wat is het druk vanavond. Ik zie allemaal bekende gezichten uit mijn eerste jaren bij de VVD. Arend Tijmes, Marinus en Roelie Loman, Harm en Mechelien Brummel, Tiens Eerenstein, de fractie van de VVD Emmen, vele liberalen uit Emmen en Borger-Odoorn.

Na een vlot afgehandelde algemene ledenvergadering, met dank aan de uitstekende voorzitter René Laan, neemt Henry Keizer het woord. Hij begint in eerste instantie te vertellen over de komende Tweede Kamer verkiezingen en roept ons op om vooral te gaan stemmen. En dan komt de aap uit de mouw. Hij is ook uit het Haagse gekomen voor mij, voor een bijzondere vrouw. Echt, voor mij. Ja echt voor mij. Allerlei mooie woorden vloeien mijn kant op. Krijg het er warm van. En of ik even naar voren wil komen want hij heeft de Thorbeckepenning voor me meegebracht. Het landelijk hoofdbestuur heeft besloten dat deze mij toekomt. De hoogste onderscheiding die de VVD toekent aan zeer verdienstelijke leden. Enkele tientallen mensen in Nederland zijn in het bezit van deze penning. Ik krijg de penning en een oorkonde waar op staat: Het hoofdbestuur van de Volkspartij voor Vrijheid n Democratie heeft besloten aan Mevrouw W.C. (Wil) Luchjenbroers te Exloo de Thorbeckepenning toe te kennen wegens haar bijzondere verdiensten en inzet voor de VVD. Na de speeches door Roelof Oosting en Erik Huizing en de mooie bossen bloemen voel ik een warme uitstraling van iedereen. Hoe mooi kan het zijn.

En dan de onderscheiding. Thorbecke, een voorbeeld voor ons allen. De man die een grote bijdrage heeft geleverd tot herziening van de grondwet in 1848. De man die drie “kabinetten” heeft geleid. De toelating van Aletta Jakobs als eerste vrouwelijke student heeft geregeld. Ook de man die de Nederlandse Infrastructuur (kanalen, spoorwegen) heeft verbeterd.

Boven alles staat natuurlijk de herziening van de grondwet. De grondwet waar de fundamentele rechten en vrijheden van burgers in staat beschreven. Vrijheid van meningsuiting; een aantal sociale grondrechten, de zorgplicht van de overheid

U snapt het wel “ik ben bijzonder trots op deze onderscheiding”

Ik wil eindigen met u allen te bedanken die zich hebben ingezet en dit hebben bewerkstelligd. Zonder iemand te kort te doen wil ik er toch een paar noemen: Henry Keizer, Arend Tijmes, Roelof Oosting, René Laan, Erik Huizing, Halim Zoer en wat fijn dat u er allemaal was. Het deed me goed. TOP. Dank voor de leuke cadeaus.

Het gaat jullie goed.

En jullie weten: Je kunt altijd een beroep op me doen.

Met liberale groet

Wil Luchjenbroers.