Uniek in Europa en het staat in……. Odoorn!

De Jong is al jaren bezig zijn bedrijf te verduurzamen. Bloemrijke akkerranden, gewassensoren maar ook zonne-energie. In dat laatste geval is de Jong begonnen met een uniek project. Hij heeft de daken van al zijn schuren gebruikt voor zonnepanelen. Daarmee wekt hij meer energie op dan hij zelf nodig heeft. Dit overschot levert hij terug aan het net maar niet rechtstreeks en daarin zit het unieke van dit project.

Met het overschot laadt hij een gigantische accu op. Hij levert aan het net als de prijs hoog is. Maar hij neemt ook af van het net als er een overschot ontstaat bij TenneT waardoor hij betaald krijgt voor afname van stroom.

Dit klinkt bijzonder maar is wel verklaarbaar. De Jong handelt op de onbalansmarkt. TenneT is in Nederland verantwoordelijk voor het stroomnetwerk. Zij zorgen er voor dat wij in huis 220 Volt uit het stopcontact halen. Als er teveel aanbod is op het net loopt de spanning op en moet TenneT zorgen dat er meer wordt afgenomen. Andersom kan ook, als er minder aanbod is dan vraag moet TenneT zorgen dat er meer geleverd wordt.

Vaak is vraag en aanbod goed te voorspellen. Bij zonnige dagen is er veel aanbod van zonne-energie en kunnen kolencentrales langzamer draaien. Dan is vraag en aanbod in balans. Maar soms is de voorspelling niet helemaal goed, dan is er sprake van onbalans. Dit wordt opgelost op de onbalansmarkt. Er ontstaat dan een piek in de prijs van stroom. Van deze pieken maakt de Jong gebruik. Op de onbalansmarkt wordt elk kwartier gehandeld. De accu van de Jong is hieraan gekoppeld. Zodra er een piek is in de prijs koopt of verkoopt hij stroom. Maar de Jong gaat verder. Ook zijn koeling van de opslag van aardappels is gekoppeld aan de prijs van stroom, hij gebruikt zijn koeling vooral als de stroomprijs laag is. Op deze manier haalt hij optimaal rendement uit zijn zonnepanelen. Volgens de Jong is er een grote toekomst voor deze manier van werken. Toch is hij de eerste in Europa die dit idee zover heeft uitgewerkt. Hij is een pionier op dit gebied. Hij heeft een aantal investeerders gevonden, oa de provincie, maar is zelf vooral de grootste investeerder en loopt het grootste risico met een techniek die nog niet bewezen is. Hij is dan ook tegen alle kinderziektes aangelopen maar krijgt nu van heinde en verre bezoekers die willen zien wat hij doet. Ook de lokale VVD was onder de indruk van zijn verhaal en wenst hem veel succes.


De Jong handelt op de onbalansmarkt via Jules Energy. Op hun site staat een filmpje met een duidelijke uitleg hierover. http://julesenergy.nl