Statushouders welkom maar niet "op een kluitje"

Tijdens de actuele vragenronde in de afgelopen raadsvergadering heeft Wil Luchjenbroers vragen gesteld over de plaatsing van statushouders in onze gemeente. Zij vroeg vooral naar de communicatie van de gemeente naar onze inwoners en naar de stand van zaken. Ook trok ze in twijfel of het wel nodig is om scholen te verbouwen om daar statushouders te plaatsen.

 

In februari kwam naar buiten dat er aan gedacht wordt in het Andes gebouw in Exloo 17 statushouders te plaatsen. Dit zorgde voor veel onrust bij omwonenden. De VVD wil voorkomen dat deze onrust ook ontstaat in Buinen, Valthe en Nieuw-Buinen. In deze dorpen denkt de gemeente aan het verbouwen van leegstaande schoolgebouwen.

Maar de VVD vraagt zich ook af of dit wel een goede oplossing is.

Statushouders zijn vluchtelingen die een vergunning hebben om in Nederland te blijven wonen. Deze mensen moeten dus een nieuw leven opbouwen in een vreemd land. Het is daarbij van belang dat ze zo snel mogelijk integreren. De taal leren, aan het werk of naar school gaan. De VVD verwacht dat dit lastiger is als zij “op een kluitje” gaan wonen.

De VVD verwacht dat het daardoor moeilijker wordt om de buren en andere inwoners in het dorp te leren kennen. Dit is statushouders niet kwalijk te nemen, het is heel normaal om sneller naar mensen toe te trekken met dezelfde achtergrond en taal. Maar de VVD denkt dat het zowel voor de statushouders als voor het draagvlak in de dorpen beter is zoveel mogelijk te spreiden. Daarom vroeg Luchjenbroers ook om goed naar de mogelijkheden te kijken dit te doen. Zo wil ze dat de wethouder ook naar particuliere verhuurders kijkt. Zelf keek ze op de lijst beschikbare woningen bij de woningcorporaties en dan blijkt er heel veel te worden aangeboden.

Het verbouwen van leegstaande gebouwen druist volledig in tegen het beleid van de gemeente om vastgoed juist af te stoten. De VVD verwacht daarom van het college een duidelijke visie als ze met voorstellen komt. Ook zal daar een goed overzicht van de kosten bij moeten.

 

Voor de wethouder kwamen de vragen allemaal te vroeg. Het college zit nog in een inventarisatie fase en kan daardoor nog niet vooruitlopen op de uitkomsten. Wel is zeker dat de gemeente een behoorlijke taakstelling heeft. Dit jaar verwacht de wethouder zeker 77 mensen te moeten plaatsen en ook volgend jaar zal dit waarschijnlijk het geval zijn.