Bezoek aan Westdorp en Ellertshaar.

Regelmatig gaan B&W en de raad op dorpsbezoek. Deze week waren Westdorp en Ellertshaar aan de beurt. Voor de VVD was raadslid Janny Hofsteenge aanwezig. Opvallend was de grote opkomst van inwoners in het dorpshuis.

 De inwoners mochten alles vragen en opmerken waarna de burgemeester of de wethouders antwoordden. Veel vragen en opmerkingen gingen over het onderhoud van de wegen en het groen in de beide dorpen. Eigenlijk horen we dit in alle dorpen waar we op bezoek zijn. Inwoners zijn (terecht) niet tevreden over de manier waarop onderhoud plaatsvindt.

Ook snel internet is een belangrijk onderwerp. Hieraan is grote behoefte. In Westdorp is de grote frustratie dat de (Lofar)glasvezelkabel in de grond ligt maar inwoners kunnen er geen gebruik van maken. In Ellertshaar gaan de mobiliteitsproblemen nog veel verder. Hier is op veel plekken zelfs geen mobiel telefoonbereik. Met je mobieltje 112 bellen kan niet eens. Dit raakt aan de veiligheid. De burgemeester heeft beloofd hier zo snel mogelijk in te duiken.

Andere vragen gingen over het sociaal domein, Google maps, verkeersborden (Ellertshaar staat niet aangegeven) en vrijkomende huizen en boerderijen. Het is in het buitengebied niet mogelijk om boerderijen te splitsen. Binnen de bebouwde kom kan dit wel, dit is maatwerk. De VVD vindt al jaren dat dit maatwerk moet gelden voor alle vrijgevallen boerderijen.

Helaas is Westdorp ook het voorbeeld van hoe het niet moet. Inwoners gaven als voorbeeld het snoeien van de boomwallen. Vroeger waren boomwallen om de weilanden voor geriefhout, de grote bomen werden gekapt en de ondergroei kon dan weer uitgroeien. Nu doet de gemeente het tegenovergestelde, men snoeit de onderbegroeiing en laat de bomen staan met als gevolg dat de landbouwmachines daar veel overlast van ondervinden, soms kan men er domweg niet meer langs vanwege de overhangende takken. Als de inwoners beter waren betrokken bij het beleid hadden problemen kunnen worden voorkomen.

Hofsteenge was onder de indruk van de vitaliteit van het dorp en de energie van de bewoners. Toezeggingen kregen ze niet maar wel een uitnodiging om te komen praten. Wellicht dat er een proefproject kan worden gestart waarbij het dorp zelf het heft in handen neemt.