VVD doet hip.

De fractie van de VVD uit Borger-Odoorn bracht een werkbezoek aan Lekker Hip in Borger. Lekker Hip is een cadeauwinkel met alle theesoorten die ook terplekke geproefd kunnen worden, het eigen label Lekker Drents wat te koop is in meer dan vijftig winkels, zoete en hartige heerlijkheden en een kraam- en hobbyafdeling. Maar Lekker Hip is meer. En Lekker Hip wil meer. 

Naast winkel is Lekker Hip ook een dagbesteding voor jongeren met een arbeidsbeperking. En ze willen meer, ze willen uitbreiden in het oude gemeentehuis in Borger. Deze plannen zijn naar de raad gestuurd met de vraag ze te mogen voorleggen. De VVD nodigde zichzelf uit om eens ter plekke te kijken wat Lekker Hip is en wat ze willen.

De fractie sprak met Marissa en Wilma Hoedeman. Moeder en dochter. Marissa vertelde over haar zus. Een jonge vrouw met een verstandelijke beperking. Toen zij van school kwam viel ze in een gat. Ze kan wel werken maar mensen met een beperking vallen bij reguliere arbeid vaak buiten de boot. Soms omdat ze het tempo niet aan kunnen maar vaak ook door sociale vaardigheden. Ze begrijpen de grapjes van collega’s niet, kunnen niet meepraten, voelen zich buiten gesloten. Marissa begon met activiteiten organiseren voor haar zus en haar vriendinnen. Dit is uitgegroeid naar Lekker Hip. Hier werken nu dagelijks zes jongeren met een beperking, in totaal zijn dit tien werkplekken. Er worden theezakjes gevuld, folders gevouwen of kaartjes voor de plaatselijke bloemist. Allerlei klusjes die in eenvoudige stappen zijn uit te voeren. Sommigen kunnen doorstromen naar de winkel of de theeschenkerij. Voor Marissa is het vooral belangrijk dat mensen met een beperking een gewone baan hebben. Zij spreekt dan ook over medewerkers niet over cliënten.

Lekker Hip groeit uit haar jasje. Pakketten die verstuurd moeten worden staan soms tot in het bovengelegen woonhuis. Op een voorlichtingsavond over het nieuwe plein in Borger ontstond het idee iets te doen met het oude gemeentehuis. Die plannen worden steeds concreter. Het is de bedoeling er uiteindelijk 30-50 nieuwe banen te realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De VVD was onder de indruk van de energie en het enthousiasme waarmee de Hoedemannen zorg en commercie verbinden. De fractie wenst Marissa en Wilma veel succes.