Om 20.00 uur begint de VVD met haar algemene ledenvergadering. De agenda voor deze vergadering vindt u hier.
Wil Luchjenbroers was meermalen lijsttrekker voor de VVD Borger-Odoorn, zat de afgelopen 15 jaar in de raad of het college maar was ook daarvoor al actief voor onze partij.
Luchjenbroers is ondertussen opgevolgd door Arne Joling.
In de "Week in Week uit" van vorige week stond onderstaand interview met Luchjenbroers.
AFSCHEIDSINTERVIEW WIL LUCHJENBROERS.
Na zich jarenlang op de achtergrond te hebben ingezet voor de VVD kwam Wil Luchjenbroers in 2002 in de gemeenteraad van Borger-Odoorn. Vier jaar was ze wethouder om in 2014 terug te keren in de raad. Afgelopen donderdag nam ze afscheid.
Het is een lange
periode. Wat weet u nog over het begin?
Mensen moesten wennen aan mijn stijl. Ik kwam uit het bedrijfsleven. Ik wil resultaat, geen ellenlang geklets. Ooit heeft er een stukje in de krant gestaan over mijn manier van voorzitten van een commissievergadering. Lachend: mijn werkgever heeft dat stukje zelfs gebruikt.
Commissie?
Ja, dat is de grootste wijziging in de manier van werken. In het begin had je geen oriënterende raadsvergadering maar aparte commissies. Voor mijn gevoel was er wekelijks een commissie maar dan zag je alleen portefeuillehouders. Eén keer per maand zag je de volledige raad tijdens de raadsvergadering. Nu zie je elke drie weken iedereen. Dat werkt veel beter. Je kent de raadsleden beter, de contacten verlopen makkelijker.
Is er meer
verandert?
De digitalisering is een grote verandering. Wat een verademing. De bezorgers wisten in het papieren tijdperk soms niet waar ze met de grote enveloppen heen moesten. Ze pasten niet allemaal in de brievenbus, dan belden ze maar aan om ze af te leveren. Nu krijg je alles op je Ipad.
In 2010 werd u
wethouder.
Ja, totaal onverwacht. Ik was bezig om voor mezelf te beginnen. Was al afscheid aan het nemen bij mijn werkgever en na de verkiezingsuitslag dacht ik dat GB er met één van de coalitiepartijen wel uit zou komen. Als ik terugkijk vond ik het wethouderschap geweldig. Dan sta je aan het begin van de plannen en niet zoals in de raad aan het eind.
Ik kreeg geweldige portefeuilles, waar ik heel blij mee was. Deregulering was een nieuwe portefeuille, heel veel onderwerpen. Zo is vergunningverlening vereenvoudigd.
Economische zaken en landbouw waren ook erg leuk. Elke vrijdag bezocht ik bedrijven en vooral de banden met LTO aangetrokken. Openbare werken en groen, ook een prachtportefeuille. Met de buitendienst de riolering controleren, geweldig!
Ik had veel contact met inwoners. Kon veel praktische oplossingen aandragen, dat komt waarschijnlijk ook doordat ik uit het bedrijfsleven kwam. Dan hing er een inwoner aan de telefoon en dan stapte ik in de auto en ging er op af. Natuurlijk kun je het niet iedereen naar de zin maken maar je kunt wel met je inwoners meedenken. Soms is nee ook een oplossing, het is vooral belangrijk dat je problemen niet laat doorslepen. Inwoners willen duidelijkheid en als iets niet kan willen ze uitleg.
Mensen denken nu vaak nog dat ik wethouder ben. Als ik overdag in een winkel kom vragen ze of ik een dagje vrij ben. Het zegt mensen niet zoveel of je wethouder bent of ambtenaar of raadslid. Je bent van de gemeente en daarmee het visitekaartje.
En in 2014 weer in
de raad.
Eigenlijk ook onverwacht. Ik had heel veel voorkeurstemmen, ons programma was vrijwel gelijk aan de grootste partij Gemeentebelangen. Op de verkiezingsavond dacht ik dat ik door kon. Maar de politiek loopt vaak anders. GB koos voor 2 parttime wethouders.
Dus terug in de
raad.
Juist door de vele voorkeurstemmen vond ik dat ik de kiezers niet in de steek kon laten. De kiezers hadden mij niet afgerekend, de VVD had vrijwel hetzelfde aantal stemmen als in 2010. Het was de keus van de grootste partij en dat is hun goed recht. Daar heb ik ook geen probleem mee.
Eenmaal terug was het even wennen maar ook een warm bad binnen de fractie. Al die tijd dat ik me heb ingezet voor de VVD is de sfeer altijd geweldig geweest. Niet alleen in de fractie, ook de verhouding met het bestuur is altijd opbouwend en goed. We zijn het niet altijd met elkaar eens maar dat moet ook niet. We zijn de VVD, dat is een volkspartij. Daarin mag je het met elkaar oneens zijn. Maar we komen er wel altijd met elkaar uit.
Ik heb mijn oude plan om voor mezelf te beginnen weer opgepakt en ben nu mediator en zet me in voor de stichting “Waar een Wil is”. Zo langzamerhand gaat hier zoveel tijd in zitten dat het lastig te combineren is met het raadswerk. Bovendien heb ik in Arne Joling een goede opvolger. Voor mij is het nu tijd om te gaan. Nu mogen anderen het visitekaartje van de gemeente zijn.