Zwembaden slurpen geld.

Moeten de zwembaden in Valthermond, Exloo en Nieuw Buinen samengaan in één organisatie? Deze vraag stond centraal in de oriënterende raad van 20 april. De VVD heeft hierover nog veel vragen.

De gemeente heeft nu nog twee gemeentelijke zwembaden. De Leewal in Exloo en de Buinerstreng in Nieuw Buinen. De VVD is niet tegen het idee om de baden op afstand te zetten. De manier waarop is wat de VVD betreft het grote vraagteken.

Het goede voorbeeld is gegeven door zwembad De Zwaoi in Valthermond. Dit zwembad stond enkele jaren geleden op het punt te worden gesloten. Op dat moment zijn de inwoners van het dorp het zwembad gaan exploiteren. Dit gaat erg goed al erkent De Zwaoi dat dit niet volledig zelfstandig kan.

De betrokkenheid van het dorp is erg groot en er is een grote groep vrijwilligers. Dit is de kracht van De Zwaoi maar ook meteen haar zwakte. Voor het college is dit een reden om De Zwaoi mee te nemen in de plannen voor één organisatie. Voor de VVD gaat dit te snel.

Wij vinden dat De Zwaoi zelf moet besluiten of ze mee willen doen in één organisatie. Wij zien bij De Zwaoi een meedenkend bestuur maar er zitten voor de Valthermonders ook angels in het voorstel. De VVD vindt dat je niet het ene jaar De Zwaoi zelfstandig kunt maken om ze een paar jaar later te verplichten op te gaan in één organisatie.

De andere zwembaden staan op grote achterstand bij De Zwaoi. Stond dat zwembad een paar jaar geleden met de rug tegen de muur, nu wil het college alle drie zwembaden openhouden. Raadslid Janny Hofsteenge wilde dan ook weten wat er gaat gebeuren als het de andere baden niet lukt op eigen benen te gaan staan. “Worden de baden dan gesloten?”

Ook is de vraag hoe het zit met de betrokkenheid van de inwoners bij de zwembaden. De Leewal ligt tussen twee dorpen. Moeten de vrijwilligers dan uit Exloo of Odoorn komen?

De VVD vindt het vreemd dat er nog helemaal niet gesproken is met de gebruikers van de zwembaden. Die zijn toch minimaal nodig om draagvlak te creëren.

Ook andere fracties hadden nog veel vragen. We verwachten dan ook dat de wethouder zijn voorstel zal aanpassen voordat het in een besluitvormende vergadering zal worden besproken.