Geld voor plein Odoorn.

Tijdens de algemene beschouwingen waren alle partijen het eens. Het gaat goed met Borger-Odoorn. Alle partijen kwamen met eigen wensen voor de toekomst en vele werden gehonoreerd.

Zo werd een motie van VVD/D66 over het plein in Odoorn, medeondertekend door GB, PvdA en CDA, unaniem aangenomen. Het plein waar veel inwoners zich voor hebben ingezet kan nu eindelijk worden afgemaakt. 

Er werden meer moties aangenomen. Een amendement van de VVD (en CU) om de OZB eenmalig niet te verhogen haalde het niet. 

In zijn beschouwingen ging fractievoorzitter Huizing vooral in op de manier van werken van de gemeente. Steeds vaker horen we dat de communicatie met of door de gemeente fout loopt of onduidelijk is. Volgens Huizing ligt hier de basis. Als de basis op orde is kan de gemeente inwoners meer laten participeren. Dit vergt wel een omslag in denken.

Het is maar de vraag of de gemeente daar al aan toe is. Nu lopen inwoners vaak ver voorop en hobbelt de gemeente er achteraan. Als voorbeeld noemde Huizing energiebesparing. De gemeente geeft voorlichting maar zelf doet zij nauwelijks iets. Zo is en nog niet één zonnepaneel geplaatst op een gemeentelijk dak. Een motie hierover werd unaniem aangenomen terwijl eenzelfde motie twee jaar geleden alleen op steun van VVD en PvdA kon rekenen. 

Jaarlijks terugkerend in zijn beschouwingen zijn het onderhoud van groen en de wegen. De VVD is erg blij met het toegezegde plan van aanpak over wegenonderhoud. Een motie van D66 en VVD (medeondertekend door CDA en CU) werd unaniem aangenomen. Wethouder Buijtelaar zegde toe voor het eind van het jaar te komen met een plan. 

Ook werd er toegezegd dat er binnenkort iets gaat gebeuren met het “Strijkijzer” in Borger. In dit gebied zou een azc komen maar sinds die plannen zijn afgeblazen ligt het er verloren bij. Het verloedert, het ziet er niet uit. Wat de VVD betreft neemt de gemeente hier haar verlies en ontwikkelt ze hier nieuwe plannen voor. Volgens wethouder Souverein komen hier binnenkort ontwikkelingen dus die wachten we af. 

Een initiatief van het CDA om met afvalcontainers te komen voor plastic ondersteunt de VVD. Vooral nadat duidelijk werd dat er voor mensen die geen ruimte hebben voor een container een andere oplossing komt. 

De volledige beschouwingen van Erik Huizing leest u in de bijlage.