Zonneoogst

De raad sprak oriënterend over het beleid voor zonneakkers. In relatief korte tijd organiseerde het college inwonersbijeenkomsten om daar ideeën op te halen en schreef een beleidsplan. Het kan dus wel! De VVD juicht deze manier van werken toe.


Wat gaat er gebeuren?

Tussen 2018 en 2020 kunnen er in de gemeente maximaal twee grote zonneakkers (max 49 MW) en maximaal tien kleinschalige van (maximaal) vijf hectare ontwikkeld worden.

Daarnaast is de raad al eerder akkoord gegaan met een grootschalig project op de vloeivelden van AVEBE en is er 20 hectare gemeentegrond bij Daalkampen in Borger beschikbaar.

Alle initiatieven zullen aan eisen over inpassing, draagvlak en participatie moeten voldoen.


Wat vindt de VVD?

We zijn blij dat er eindelijk beleid komt. Het lijkt nu wel dat het college dit erg snel heeft gedaan en deels is dit ook zo. Vanaf het moment dat het college met onze inwoners in gesprek ging tot dit beleidsplan is het inderdaad snel gegaan maar er zijn al veel initiatieven die stilliggen totdat er beleid is. De VVD wil dan ook dat het college de vaart erin houdt.

In het beleidsplan is veel ruimte voor initiatieven maar ook voor het college. De VVD wil daarom weten welke rol de raad nog heeft als dit plan is aangenomen. Verder wil de VVD weten waarom de Daalkampen niet is meegenomen in dit plan.

Bij de bijeenkomsten met onze inwoners bleken veel inwoners geen goede landbouwgrond te willen opofferen aan zonneakkers. Dit zijn we met ze eens. Gelukkig kwamen de inwoners ook met voldoende alternatieve locaties.


En nu?

Na de bespreking in de oriënterende raad komt de wethouder met een definitief plan waarin hij de opmerkingen van de raad meeneemt. Wij hopen dat hij dit zo snel mogelijk doet zodat alle initiatieven die nu stil staan kunnen worden beoordeeld en van start kunnen gaan.