Bezuinigingen krijgen toch "zachte landing"

Tijdens de begrotingsbehandeling stemden de coalitiepartijen nog tegen een amendement van VVD, PvdA en CU waarin geld werd vrij gemaakt voor een "zachte landing" bij de herijking van het subsidiebeleid, afgelopen donderdag vroegen alle partijen hierom.

Op de agenda stond het nieuwe subsidiebeleid. De VVD is altijd erg terughoudend als het om subsidieverstrekking gaat. De partij vindt het dan ook een goed idee hier terughoudender mee om te gaan. De manier waarop is een ander verhaal. De opzet was erg goed. De wethouder organiseerde inspraakavonden, ging met verenigingen in gesprek, nodigde inwoners uit in het gemeentehuis. Toch voelden veel inwoners zich overvallen toen duidelijk werd wat dit voor hun vereniging ging betekenen. Volgens raadslid Janny Hofsteenge lag dit ook aan het wollig taalgebruik. Ze gaf in de raadsvergadering enkele citaten. "Wat staat hier nu eigenlijk?", vroeg zij de wethouder.

Net als andere partijen wil de VVD dat verenigingen de tijd krijgen om aan de nieuwe situatie te wennen. Een zogenoemde "zachte landing". Bij de begrotingsbespreking diende de VVD hierover al een amendement in maar dat kwam volgens de coalitiepartijen te vroeg. Nu sprak elke partij over die zachte landing. De wethouder beloofde maatwerk en daarmee wordt een weggestemd amendement toch uitgevoerd.