Terugblik op begrotingsvergadering.

Eerlijk is eerlijk, de begroting van Borger-Odoorn ziet er goed uit. VVD fractievoorzitter Erik Huizing feliciteerde het college hier dan ook mee. Toch had hij nog wel wat noten te kraken. 

Veel aandacht ging, terecht, uit naar het sociaal domein. Hierin gaat komend jaar veel veranderen. Onze gemeente heeft op papier alles goed voor elkaar, nu moet blijken of dit in de praktijk ook werkt. Huizing uitte nogmaals zijn zorgen over de nieuw te vormen stichting en vroeg aandacht voor de participatiewet. Daarnaast waarschuwde hij voor de aandacht die dit onderdeel opeist. Veel van onze inwoners hebben, gelukkig, helemaal geen zorg nodig. We mogen niet vergeten dat er in de gemeente ook nog andere dingen moeten gebeuren. Zo is er dringende behoefte aan het bestemmingsplan buitengebied maar ook aan snel internet in het buitengebied. 

In een gezamenlijke motie met PvdA en CU vroeg de VVD aandacht voor de verkeersveiligheid in Buinerveen. Deze motie werd unaniem aangenomen. 

Een gezamenlijk amendement over subsidies werd niet aangenomen. In Borger-Odoorn moeten vrijwel alle instellingen en verenigingen het vanaf volgend jaar met minder subsidie doen. Sommigen komen in één klap op nul euro subsidie uit. Om deze verenigingen meer tijd te gunnen stelden de oppositiepartijen een zachte landing voor. Ze hebben in de begroting daarvoor dekking gevonden voor een bedrag van €50.000,-. De coalitiepartijen waren het eens met deze zachte landing maar vonden dit voorstel te vroeg komen. De gemeente is nog in gesprek met de inwoners. GB, CDA en D66 willen hier de uitkomsten eerst van afwachten. 

De VVD vroeg ook aandacht voor de manier van communiceren van de gemeente. Zo is in juni al besloten dat de toeristenbelasting volgend jaar met 5 cent verhoogd wordt maar de ondernemers zijn hier pas in oktober van op de hoogte gesteld. De wethouder zegde toe dit in het vervolg direct na de kadernota te zullen doen. 

De motie waarin de VVD vroeg te onderzoeken welke alternatieven er zijn voor het innen van de rioolheffing werd bijna raadsbreed aangenomen. Alleen de PvdA stemde tegen. De rioolheffing is nu nog deels gekoppeld aan de waarde van je woning, dit moet volgens de VVD anders. Het liefst ziet de VVD hier dat de vervuiler betaald maar ze wacht de alternatieven van het college af.