VVD FRACTIE GAAT NAAR “SCHOOL”.

De Hunsowhal in Tweede Exloërmond bespaart ruim €7500,- per jaar doordat de lampen vervangen zijn door hoogfrequent TL5 verlichting, een LED spot is 80% zuiniger dan een halogeen spot en gaat 10 keer langer mee. Al heel snel duizelt het de VVD fractie van alle informatie die ze krijgen op hun werkbezoek bij ESS, Energy Saving Solutions in 1e Exloërmond.

 

ESS is dé specialist als het gaat om LED verlichting in onze gemeente. Het is het bedrijf van de jonge ondernemers Erwin van den Bergh en Nieco Wilting. Beiden werken ze vanuit huis en delen ze een kantoor bij Erwins huis. Erwin heeft voldoende ruimte, hij woont namelijk in de voormalige school. Daarnaast hebben ze een magazijn in Valthermond wat ook meteen de kracht van hun bedrijf is, ze kunnen leveren vanuit voorraad.

 

ESS werkt veel voor bedrijven, ze geven advies, berekenen de besparing en leveren de producten. Vaak installeren de klanten zelf of ESS wisselt de lichtbronnen uit, de LED lampen passen namelijk in de oude armaturen. Voor veel bedrijven is overstappen op LED verlichting erg aantrekkelijk omdat de investering snel terugverdiend is. De investering voor de Hunsowhal was hetzelfde als de besparing per jaar. In één jaar is de investering dus terugverdiend. De snelheid waarop terugverdiend wordt is afhankelijk van het aantal branduren, vaak is dit binnen 1 tot 2 jaar. Behalve voor bedrijven levert ESS ook aan particulieren. Ze komen dan bij mensen thuis, demonstreren en berekenen ter plekke de te behalen besparing.

Naast de gebruikelijke spots levert ESS ook zuinige TL lampen en lichtstrips. Paradepaardje is op dit moment de hal straler, vooral geschikt voor grote hallen en stallen. Eén lamp levert per jaar een besparing op van €300,- en is 50% zuiniger dan de nu veel gebruikte hogedruklampen.

De contacten met de gemeente zijn goed al hadden ze gehoopt op een vervolgopdracht voor alle sporthallen. Deze contacten ontstonden toen school Oost in Valthermond te koop kwam te staan. ESS hoopt dat deze contacten goed blijven met het nieuwe college.

De VVD fractie was onder de indruk van de presentatie die ze ontvingen en van de twee jonge ondernemers die in 2008, het crisisjaar, begonnen met hun bedrijf en dit nu tot een mooi bedrijf hebben ontwikkeld. ESS is een goed voorbeeld van hergeruik van bestaande gebouwen. Dit tot groot genoegen van de VVD fractie.