Verkiezingsdebat Buinerveen.

Woensdag werd het tweede verkiezingsdebat georganiseerd door Plaatselijk belang Buinerveen/Nieuw Buinen-west. Voor de VVD nam Janny Hofsteenge hieraan deel. Janny is de nummer twee op de kandidatenlijst.

De avond werd geleid door Steven Stegen, inwoner van de gemeente en bekend van RTV Drenthe. Hij probeerde voor de inwoners zoveel mogelijk toezeggingen uit het vuur te slepen. Dit is juist in Buinerveen niet zo gek. Acht jaar geleden werd hun dorpsomgevingsplan door alle partijen in een vergelijkbaar debat bejubeld. Maar pas dit jaar wordt er echt gehoor gegeven aan hun wensen van toen. Iets wat volgens Hofsteenge niet zozeer de verdienste van de politiek is maar juist van de inwoners die niet opgaven ondanks de financiële crisis in de afgelopen jaren.

Eén toezegging kreeg Stegen vlot los, geen van de partijen wil een zwembad sluiten.

Net als vorige week in Drouwen kwamen onderhoud van het groen en de wegen aan bod, net als het te hard rijden door het dorp. Op de stelling of er meer voor de jeugd moest worden gedaan werd het bijna hilarisch. Een gemeentedisco werd in de zaal al opgevat als gesubsidieerd bier. Hofsteenge kon niet anders dan vol ongeloof haar hoofd schudden. Hofsteenge: “De jeugd kan echt hun eigen vermaak wel organiseren. Ik hoor hier niemand over keten maar die zijn er toch echt wel.”

Vanuit de zaal kwam nog een voorbeeld over hoe de gemeente kan tegenwerken. Twee jongeren willen elk een bouwkavel kopen en daar een huis op bouwen. Ze willen alleen graag twee-onder-één-kap. Volgens de huidige regels mag dit niet. Onbegrijpelijk volgens Hofsteenge. Juist als je de jeugd in het dorp wilt houden moet je creatief omgaan met de mogelijkheden. Voor GB deed Freek Buijtelaar (nr. 2 op hun lijst) mee met het debat. Als wethouder heeft hij volgende week een afspraak met de jongeren. Steven Stegen hoorde in de reacties een halve toezegging. Dit moet wel goed komen.