Het sportdebat.

Het begint een traditie te worden. Bij gemeenteraadsverkiezingen organiseert Sport Drenthe het sportdebat. Organisaties en politiek gaan met elkaar in debat, voor de VVD deed Arne Joling mee.

Het zal niemand verbazen dat alle partijen sport en bewegen belangrijk vinden. De verschillen liggen in de verantwoordelijkheden. Is de gemeente verantwoordelijk of zijn mensen zelf verantwoordelijk? En wat is de verantwoordelijkheid van verenigingen? Moeten zij samenwerking met het onderwijs zelf regelen of moet de gemeente dit sturen? 

Joling is voor verantwoordelijkheid van verenigingen en het onderwijs zelf. De gemeente is wel betrokken maar moet niet gaan verplichten.

Ook ouders zijn verantwoordelijk voor het sporten en bewegen van hun kinderen. Als dit om financiĆ«le redenen niet kan is er een rol voor de gemeente. In onze gemeente kunnen alle kinderen meedoen omdat ze aanspraak kunnen maken op het jeugdsportfonds. 

Wat de VVD betreft moet de gemeente faciliteren en stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door goede voorlichting. En dat deze voorlichting nodig is bleek wel bij de petje-op-petje-af-kwis. Onze gemeente heeft veel kinderen met obesitas (18%). De combicoach, de sociale teams en het onderwijs kunnen hierin een rol spelen.

Er is ook goed nieuws, 69% van onze ouderen sport. Nu maar hopen dat goed voorbeeld goed doet volgen.