VVD WIL ONDERZOEK NAAR EIGEN BUURTBEDRIJF

Als het aan de VVD ligt, wordt er zo snel mogelijk onderzocht of er in de Gemeente Borger-Odoorn plaats is voor een eigen, zelfstandig Buurtbedrijf. Het huidige Buurtbedrijf werkt nu nog onder de vleugels van Buurtsupport Emmen. Tijdens een werkbezoek aan 2 Buurtbedrijven maakte VVD-voorman Erik Huizing er geen geheim van: “Hier wordt fantastisch werk gedaan. Een zelfstandig Buurtbedrijf in Borger-Odoorn kan wellicht op eigen benen staan.”

Bij het Buurtbedrijf werken mensen met behoud van een uitkering. Ze werken voornamelijk in het groenonderhoud. Maar helpen ook met verhuizingen, halen inboedels op voor de Kringloopwinkel, werken bij Staatsbosbeheer en andere bedrijven en zelfs voor particulieren. Zolang het werk maar niet ten koste gaat van normaal, commercieel werk.

 

VVD-fractievoorzitter Erik Huizing: “We hebben kunnen zien, dat bij Buurtzorg het sociale domein is ‘ontschot’. Er is gekozen voor een integrale aanpak, waardoor deelnemers vaak een totaal verschillende achtergrond hebben. Dat varieert van mensen met een verstandelijke beperking tot mensen met een verslavingsachtergrond, vereenzaamde mensen, vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat werkt hier allemaal moeiteloos samen. Zeer indrukwekkend….”

 

En het werkt. Letterlijk en figuurlijk. Mensen worden uit hun isolement gehaald, hun talenten worden weer aangesproken, ze gaan weer meedoen in de maatschappij. Erik Huizing: “Wat dat betreft doet het Buurtbedrijf fantastisch werk. Niet zelden worden mensen vanuit een uitkeringssituatie toegeleid naar betaald werk. En ondertussen worden binnen de gemeenschap allerlei nuttige en zinvolle werkzaamheden verricht.”


Wat de VVD betreft moet het Buurtbedrijf een eigen, zelfstandige status krijgen in de Gemeente. In ieder geval dienen de beperkingen te worden weggenomen en dient het Buurtbedrijf als serieuze sociale partner te worden aangemerkt. Erik Huizing: “Wij gaan hierover het gesprek aan met de Wethouder. Nu kennen wij de Wethouder toevallig goed (Nynke Houwing, VVD, red.) dus dat zal wel goed komen….”