"We passen op de winkel"

In de kadernota, die afgelopen donderdag werd besproken in de raad, geeft het college aan “op stoom” te liggen. Dit inspireerde fractievoorzitter Erik Huizing de kadernota naast het coalitieakkoord te leggen. Het resultaat stemde hem niet optimistisch. “We passen op de winkel” is zijn conclusie.

 

Meevallers worden direct weer uitgegeven.

Voorafgaand aan de bespreking van de kadernota werden de jaarstukken en het bestuursprogramma besproken. Een groter verschil lijkt niet mogelijk. Het jaar 2014 werd afgesloten met een positief saldo van 1,3 miljoen euro maar in 2015 zijn de tegenvallers zo groot dat dit voordeel alweer verdampt is. Zo is er ca 7 ton nodig voor de bedrijfsvoering en ruim 6 ton voor het afkopen van een contract met Andes. Huizing hierover: “Begroten we dan wel goed?” Het is toch niet uit te leggen aan inwoners. Zij lezen in de krant dat de gemeente 1,3 miljoen over heeft maar zij moeten bezuinigen op voorzieningen.

In Borger-Odoorn wordt met programmabegrotingen gewerkt. Een budget per programma dus. De VVD wil dat tegenvallers binnen het eigen programma worden opgevangen. Zo zal de 6 ton voor Andes gevonden moeten worden binnen het budget van het sociaal domein. Pijnlijk is dat de VVD in september nog waarschuwde voor deze tegenvaller. Toen werd het oprichten van een nieuwe stichting voor het sociale domein besproken in de raad, de VVD voorzag toen al dat dit extra kosten met zich meebracht. Toen was het antwoord van het college nog dat dit geld binnen de decentralisatie gelden gevonden zou worden, nu blijken toch de algemene reserves nodig.

 

Groen en wegen.

Dat betekend ook dat er voor andere wensen van de VVD geen financiële ruimte is. Zo heeft de VVD veel zorgen over het onderhoud van ons groen en onze wegen. De achterstanden hierin lopen steeds meer op. Grenzen van wat nog aanvaardbaar is zijn opgezocht en soms ook overschreden, zeker waar het gaat over verkeersveiligheid en woekerend groen.

Huizing: “blijven we investeren in waarschuwingsborden, of we gaan we ook daadwerkelijk met onderhoud aan de slag?”

Lasten.

Eerder dit jaar stelde de VVD schriftelijke vragen over de woonlasten in Borger-Odoorn. Het college lijkt geschrokken van de eigen antwoorden, we blijken de op één na duurste gemeente in Drenthe te zijn. In de kadernota werd dan ook voorgesteld een extra OZB verhoging niet door te laten gaan. Natuurlijk tot tevredenheid van de VVD er was één probleem. Tot een OZB verhoging is nooit besloten. Dit stond wel in de vorige kadernota als een denkrichting maar een voorstel hierover is nooit naar de raad gekomen. Volgens wethouder Souverein was hier wel toe besloten doordat de kadernota werd aangenomen. Daardoor was ook de denkrichting aangenomen. Dit is een redenering waarvoor de VVD geen begrip op kan brengen.

 

Motie duurzaamheid.

De VVD vindt dat we binnen onze gemeente nog niet alle mogelijkheden benutten om energie en kosten te besparen door duurzame oplossingen. Denk maar eens aan energiebesparing door het gebruik van LED verlichting. In een motie riep de VVD het college op zelf het goede voorbeeld te even. Door tegenstemmen van GB en het CDA haalde deze motie het niet.