Nieuwe coalitie van start.

Afgelopen week zijn de nieuwe wethouders geïnstalleerd en is het coalitieakkoord vastgesteld. Een coalitieakkoord op hoofdlijnen tussen vijf partijen, PvdA, LBO, CDA, CU en VVD. Hiermee werd een periode van informatie en formatie afgesloten. Het is nu aan het nieuwe college om dit akkoord uit te voeren. Voor de VVD zal Jeroen Hartsuiker plaats nemen in het college.

 

Akkoord op hoofdlijnen.

Op het eerste gezicht lijkt dit een coalitie met veel verschillende idealen maar volgens fractievoorzitter Janny Hofsteenge zijn de overeenkomsten veel groter dan de verschillen. Hofsteenge: “Wij gingen de onderhandelingen in met onze liberale uitgangspunten in de hand waarop we ook ons verkiezingsprogramma baseerden. Al snel bleek dat we op heel veel punten hetzelfde doel nastreven. Natuurlijk zijn er verschillen in prioriteiten. Wij vinden bijvoorbeeld het onderhoud van onze wegen erg belangrijk terwijl dit voor de PvdA minder prioriteit heeft. Maar dat wil niet zeggen dat zij het onderhoud niet belangrijk vinden. Net als wij het minimabeleid ook erg belangrijk vinden maar daar zullen zij zich meer op willen profileren. Het komt er op neer dat we allemaal dienstbaar willen zijn aan onze inwoners. Of dat nu gaat om wegen of armoedebestrijding, hun belang staat voorop. Daarvoor zoeken we uitdrukkelijk ook contact met onze inwoners. Dat is ook de reden dat we een akkoord op hoofdlijnen hebben gesloten. Wij willen dat onze wethouders in gesprek gaan met onze inwoners en samen met hun de uitvoering ter hand nemen. Dat gaat niet als we ze met dichtgetimmerde plannen op pad sturen.”

 

Elk leefgebied een eigen wethouder.

Om inwoners zoveel mogelijk te betrekken bij het beleid van de gemeente is er een speciaal mailadres aangemaakt, tiphetcollege@borger-odoorn.nl Hier kunnen inwoners ideeën aandragen voor de toekomst van de gemeente.

Een andere manier om dichter bij de inwoners te staan is het instellen van gebiedswethouders. Elk leefgebied heeft een eigen wethouder. Hij of zij is het aanspreekpunt voor de inwoners.

Hofsteenge hierover: “Dit is een nieuw initiatief waarmee we hopen dat we de inwoners meer kunnen betrekken bij het beleid van de gemeente. Iedere wethouder heeft een eigen portefeuille maar daarnaast ook een eigen gebied. Dat zal best wel eens discussies opleveren in het college tussen de portefeuillehouder en de gebiedswethouder maar daar zijn we niet bang voor. Laat dit maar gebeuren. Het grote voordeel is dat je vanuit meerdere perspectieven naar een onderwerp kijkt en inwoners hoeven niet te zoeken naar de wethouder die bij dat ene onderwerp hoort waar ze het over willen hebben. Je spreekt je eigen wethouder aan en die zoekt dan wel weer uit welke portefeuillehouder daar bij hoort.”

 

De verdeling van de leefgebieden is als volgt:

Wethouder Henk Zwiep:              Exloo, Odoorn, Valthe, Klijndijk, Exloërveen                                                          en Odoornerveen

Wethouder Bernard Jansen:      2e Exloërmond, Valthermond, 1e Exloërmond,     Zandberg en 2e Valthermond

Wethouder Ankie Huijing:           Nieuw-Buinen, Buinerveen, Drouwenermond,                                                          Drouwenerveen.

Wethouder Jeroen Hartsuiker:  Borger, Drouwen, Bronneger, Bronnegerveen,     Buinen, Westdorp, Ees, Eesergroen,     Eeserveen en Ellertshaar.