Bijna 30 miljoen naar schoolgebouwen

In de commissievergadering van de gemeenteraad van Borger-Odoorn is het IHP, het Integraal Huisvesting Plan besproken. Alle schoolgebouwen zullen in de komende 20 jaar worden verbeterd. De schatting is dat dit 28 miljoen euro gaat kosten.

 

Circulair bouwen.

Hoewel het over heel veel geld gaat was er nauwelijks discussie in de gemeenteraad. In de komende raadsvergadering zal het een hamerstuk zijn. “Dat klinkt misschien vreemd maar is het niet,” aldus Albertus Steenbergen. “Dit plan is opgesteld door de gemeente en alle schoolbesturen. Zij hebben er jaren over gediscussieerd en alle mogelijke scenario’s besproken. De raad is regelmatig bijgepraat over de vorderingen en de argumenten. Als professionals er dan samen uitkomen hoef ik als raadslid niet veel meer te vragen. Ik heb alleen nog aandacht gevraagd voor circulair (ver)bouwen. Daar zal per school goed naar worden gekeken al zal het om economische redenen niet altijd mogelijk zijn.”

 

Volgorde van (ver)bouwen.

In het IHP staat, verdeeld in 4 blokken van 4 jaar, beschreven in welke volgorde de scholen zullen worden aangepakt. Ook zullen een paar scholen samen 1 gebouw gaan delen. De aanpak wordt per school bekeken en kan nieuwbouw maar ook verbouw zijn. Per gebouw moet de gemeenteraad een nieuw besluit nemen. Steenbergen: “Daarmee blijft de raad aan het roer, wij zullen het geld vrij moeten maken voor de daadwerkelijke uitvoering.”

 

Binnenklimaat.

Voor scholen die niet in het eerste blok (eerste 4 jaar) vallen is een afspraak gemaakt voor het verbeteren van het binnenklimaat. Steenbergen hierover: “Dit was een lastig onderwerp. De gemeente is verantwoordelijk voor het gebouw maar de schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor het binnenklimaat. In de coronatijd bleek hoe belangrijk het binnenklimaat is maar dit verbeteren is een behoorlijke investering die niet alle schoolbesturen kunnen dragen. We hebben nu afgesproken dat de gemeente 30% bijdraagt als de school 40% bijdraagt. De overige 30% moet van het rijk komen. Het is nu aan de schoolbesturen om te kijken of ze hiervan gebruik gaan maken. Die beslissing kunnen ze nu ook nemen omdat ze weten wanneer welk gebouw aan de beurt is voor ver- of herbouw. Ik verwacht dat zeker scholen die pas in het laatste blok zitten van deze afspraak gebruik gaan maken.”