Werkbezoek aan glasmuseum Nieuw-Buinen.

Met enkele leden bezocht de fractie het glasmuseum in Nieuw-Buinen. Ze spraken hier met bestuursleden van de historische vereniging en kregen een rondleiding door het gratis te bezoeken museum in het MFA gebouw. 

Naast een uitgebreide en interessante geschiedenisles over het ontstaan van Nieuw-Buinen en Buinerveen en de rol van de glasindustrie daarin, werd er ook gesproken over de oprichting en de financiering van het museum. Hiervoor zijn LEADER gelden (Europese subsidie) gebruikt maar het proces van aanvragen tot uitkeren is een erg bureaucratisch proces.

De kleinste fout kan leiden tot boetes, geld wat een kleine vereniging vaak niet heeft. In dit geval is er zelfs een financieel adviseur in de arm genomen. Wat de VVD betreft is controle prima maar het moet zijn doel niet voorbij schieten. Juist initiatieven waar de LEADER-gelden voor bedoeld zijn, zijn vaak initiatieven van goedwillende amateurs zoals de historische vereniging in Nieuw-Buinen. Voor deze doelgroep zou LEADER makkelijk bereikbaar en toegankelijk moeten zijn.

Ook sprak de fractie over het doorgeven van alle verhalen die ze nu te horen kregen. De historische vereniging verkoopt een dik boek met daarin de hele geschiedenis maar is ook bezig met een lesprogramma voor de basisscholen. Juist deze educatieve kant vindt de VVD erg belangrijk. Zij genoten van alle verhalen en gunnen dat de toekomstige generatie ook. Het zou jammer zijn als dit verloren gaat.


Als u ook wilt genieten van deze verhalen, het museum is gratis te bezoeken. De historische vereniging is beschikbaar voor een rondleiding en vertellingen. U kunt hiervoor contact opnemen met info@glasmuseum-nieuwbuinen.nl