Spoeddebat over drugsgebruik

Afgelopen donderdag hield de gemeenteraad van Borger-Odoorn een spoeddebat over drugsgebruik door jongeren in de gemeente. Aanleiding was een alarmerend artikel op de site van RTV Drenthe waarin gesuggereerd werd dat jongeren uit onze gemeente overmatig veel drugs gebruiken en bij voetbalverenigingen de dealers af en aan rijden. 

Voorafgaand aan de raadsvergadering kreeg de raad in een besloten sessie informatie vanuit het veld. Politie, jongerenwerkers, hulpverleners in de verslavingszorg gaven de cijfers voor zover die bekend zijn over het middelengebruik door onze jongeren. Hieruit bleek dat gebruik van harddrugs enigszins is toegenomen na corona maar dat de cijfers eigenlijk heel stabiel zijn maar dat onze jongeren wel meer alcohol gebruiken, meer stress en pestgedrag ervaren dan jongeren in buurgemeenten. Drugs wordt vooral gebruikt in ‘bubbels’. 

In de raadsvergadering sprak de voorzitter van SV Borger in. Hij vertelde hoe het artikel tot stand kwam zonder wederhoor (hiervoor heeft RTV Drenthe excuus aangeboden) en wat het artikel deed met hem en zijn vereniging. De impact was groot. Zowel op ouders, voetballers en vrijwilligers. Vooral omdat zij zich totaal niet herkenden in het artikel. 

Het debat in de raad ging vooral over het bestaande beleid en of dit moet worden aangepast. De uitkomst was dat dit niet hoeft, wel zal er meer aandacht komen voor de rol van ouders. Ook de voorlichting zal zich straks meer op de ouders richten. Zij zijn immers degenen die het meest contact hebben met onze jongeren en zij dragen ook een verantwoordelijkheid. Daarin ondersteunen we misschien te weinig. 

In Raadpraat praten we na over dit spoeddebat met Floris Hiddink. Hij is zelf jongere in onze gemeente en voetballer bij SV Borger. Wat merkt hij van drugsgebruik en wat moet je doen als je je zorgen maakt?

Luister hier naar Raadpraat.