Begroting 2024

“Al met al vindt de VVD dat onze gemeente het nog niet zo slecht doet.” Met die woorden beëindigde fractievoorzitter Janny Hofsteenge haar beschouwingen over de begroting voor 2024. Een voorzichtige begroting in onzekere tijden maar met de nodige ambities. 

Een aantal ambities zijn voor de VVD erg belangrijk waaronder het bouwen van nieuwe woningen. Deze coalitie wil 500 woningen bouwen in vier jaar maar loopt hierbij tegen praktische problemen aan. Hofsteenge: “Er is voldoende belangstelling, de wethouder heeft al 800 initiatieven op zijn bureau liggen, maar er is onvoldoende ambtelijke capaciteit om dit aan te pakken.” 

Voor het bouwen van één woning is net zoveel ambtelijke capaciteit nodig als voor de bouw van vijf woningen. Als gevolg hiervan worden plannen met minimaal vijf woningen eerder opgepakt dan enkele woningen. Hofsteenge: “Dat is heel vervelend voor inwoners die graag een nieuwe woning willen bouwen maar ik begrijp de wethouder wel. Hier gaat algemeen belang even voor individueel belang. Dat is ook de reden dat ik blij ben met het budget voor trainees. Ik hoop dat we hiermee jonge mensen binnen kunnen halen in onze organisatie.” 

De ambtelijke capaciteit speelt voor de VVD ook mee bij het indienen van moties. Hofsteenge: “Elke motie die we indienen kost uren van onze ambtenaren. Daar zijn we heel zuinig mee en omdat we de begroting goed vonden hebben we zelf geen moties ingediend. We hebben wel een aantal gesteund zoals die voor plattelandswegen en geld voor de griffie.” 

Ze vervolgt: “We zijn heel tevreden. Dit college heeft ambities maar is ook realistisch. Niet alles kan op korte termijn. Dit begrijpen wij maar we zijn ook blij met de plannen voor langere termijn. Goed dat we daar nu al over nadenken en geld voor reserveren. Zo hopen we dat we een heel eind komen met de voetbalcomplexen, gaan we door met de regiodeal en kan er een impuls worden gegeven voor verduurzaming van particuliere woningen door het volkshuisvestingsfonds. En dit allemaal met een beperkte stijging van de lokale lasten. Ja, we doen het als gemeente helemaal niet slecht.” 

In de nieuwe Raadpraat praten Janny Hofsteenge en Ineke Arends na over de begroting en de ingediende moties en amendementen. U vindt Raadpraat hier