Maatwerk bij Kern en Kader.

Voor de VVD is het “Kern en Kader” beleid het grote voorbeeld van liberaal beleid. Een kleinere overheid en inwoners die zelf het beste weten wat er moet gebeuren. Voor de VVD is het belangrijk dat de gemeente goede voorwaarden schept om de inwoners ook de kans te geven om te doen wat nodig is. Binnen “Kern en Kader” is hier geld voor vrij gemaakt.

 

In 2e Exloërmond zijn de inwoners met een ambitieus plan gekomen. Het totale plan gaat circa 400.000 euro kosten, de gemeente gaat hier de helft van betalen. De andere helft moeten de inwoners zelf opbrengen of zien te vinden bij fondsen. De wethouder heeft wel aangeboden te helpen, als het nodig is, om fondsen te verwerven.

 

In Ees en Eesergroen is de situatie anders. Daar zit het dorpshuis boven de school maar dit wordt in de praktijk nauwelijks gebruikt. De plek is erg onhandig, in de praktijk organiseert dorpsbelangen vooral activiteiten in de lokale horeca.

Voor hen is maatwerk dus vooral dat dit erkend wordt door de gemeente en zij hun vergoeding ook mogen gebruiken op deze plaatsen.

 

De VVD is blij met deze oplossing. Het sluit aan bij de praktijk. De inwoners kiezen er zelf voor om zowel in Ees als in Eesergroen de dorpshuisfunctie in te vullen. De VVD wil dan niet dat de overheid in de weg gaat zitten.

 

In andere dorpen merkt de VVD dat de betrokkenheid van de inwoners bij hun dorpshuis versterkt wordt nu ze zelf bepalen wat ze willen. Vaak moet er geklust worden wat weer nieuwe vrijwilligers oplevert en de betrokkenheid vergroot. Daardoor snijdt het mes aan twee kanten. De gemeente kan zich meer op kerntaken richten. De inwoners zijn meer betrokken bij hun omgeving en de ontmoetingsfunctie van dorpshuizen wordt versterkt.

 

We wensen de inwoners van 2e Exloërmond, Ees en Eesergroen veel succes. Komende donderdag staat het besluit over hun dorpen als hamerstuk op de raadsagenda. Met één klap van de hamer zijn zij dan aan zet om er iets moois van te maken.

 

In Drouwen zijn ze drie jaar geleden begonnen met het verbouwen van hun dorpshuis. Afgelopen weekend werd dit afgerond met een heropening en drie dorpenfeest. We feliciteren Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen met het behaalde resultaat.