Bezoek Eeserveen.

Op dinsdag 8 september heeft een delegatie  van de gemeenteraad, de Hunzecommissie en het college van B&W een bezoek aan Eeserveen gebracht.


Gemeente en dorp gaan tijdens deze dorpsbezoeken in gesprek over onderwerpen die in het dorp spelen.

 

De namiddag en avond bestond uit twee gedeelten. Nadat we eerst hartelijk welkom zijn geheten door het bestuur Plaatselijk Belang, onder aanvoering van de voorzitter Bart Boxen, een kop koffie of thee hadden genuttigd was het tijd om uitleg te krijgen over waar de bewoners van Eeserveen zich zorgen over maken.

 

Eeserveen telt 150 inwoners en de bewoners zijn zeer actief met het organiseren van allerlei activiteiten om het dorp leefbaar te houden.

Het bestuur had al een paar “hot items” genoemd zoals :

- toestand van de wegen

- snelheid bebouwde kom

- breedband/glasvezel

- starterswoningen in VAB’s

- maaibeleid

 

Concreet ging het om de Brammershoopstraat waar veel kuilen, verzakkingen in de weg zitten. Reden is waarschijnlijk, dat het Waterbedrijf de weg niet goed met aarde heeft aangevuld na werkzaamheden. Of snoeibeleid t.a.v. de bermen. De slechte Middenweg. Eeserveen is nog steeds verstoken van kabel. Maar heeft ook de wens om aangesloten te worden op het glasvezelnet. Omdat er zo hard in de bebouwde kom wordt gereden heeft men grote zorg om de kinderen. De leefbaarheid in Eeserveen zou bevorderd worden wanneer er woningen voor jonge gezinnen waren. Een oplossing zou ook kunnen zijn wanneer leegstaande panden voor bewoning benut mogen worden.   

 

Nadat de politiek de zorgen had aangehoord (en gelukkig waren er voor sommige problemen ook al  oplossingen) zijn we in één van de eendjes van Anita Kip, onderneemster in Eeserveen een rondrit door Eeserveen gaan maken.

Als eerste ging de tocht naar beelden- keramiektuin Galerie Harwi (fam. Stavast) waar we ook een lichte maaltijd hebben genuttigd. Harwi beschikt over 20.000 m2 grond waar naast de leuke winkel ook nog eens tientallen beelden worden tentoon gesteld. We kregen bij Harwi een geweldige enthousiaste uitleg van de onderneemster Trijnie Stavast en ik was zeer onder de indruk van het drukke leven, dat het gezin leidt. De naam Harwi komt van Willem en Harm Stavast. Willem Stavast is de grondlegger van het bedrijf. Hij is begonnen als landbouwer en heeft van zijn hobby, pottenbakken, zijn werk gemaakt. Zijn zoon Harm heeft het bedrijf en de beoefening van het vak overgenomen. Knap !!

 

De tocht ging verder richting Westdorp, de visvijver en weer terug (over een zeer slecht wegdek) naar het verenigingsgebouw. Uitgeverij Akasha huurt ook één van de ruimtes in het verenigingsgebouw. Carmijn Zur Kleinsmiede heeft een rondleiding door haar ruimtes gegeven.

Het tweede gedeelte begon om 19.30 uur want toen kwamen de eerste bewoners van Eeserveen binnen. Er was een goede opkomst; zeker 30 a 40 bewoners. De zorgen die het bestuur al bij de politiek hadden neergelegd kwamen ook die avond uit monde van de bewoners aan de orde. En er waren vragen over de nieuwe WMO.

Er was een goede overleg sfeer en het was voor ons als raadsleden zeker de moeite waard om mee te gaan naar een dorpsbezoek.