STAATSSECRETARIS NEEMT KIJKJE IN DE KEUKEN VAN DE GAFFEL

Na afloop van een uitgebreid werkbezoek aan de Gemeente Emmen nam Staatssecretaris Sander Dekker een kijkje in de keuken van Restaurant de Gaffel in Valthe. Niet alleen om stiekem te proeven van een krokant gebakken stuk buikspek en een zorgvuldig gegaard stuk heilbot. Maar vooral ook om te zien hoe 2 leerling-koks in de praktijk het vak onder de knie krijgen.

 

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) had de hele middag gesproken over de koppeling van onderwijs en het bedrijfsleven. Evenals de manier waarop onderwijs dient aan te sluiten op de beroepspraktijk. Een opleiding met baangarantie, wat wil je nog meer? In de Gaffel kon hij de resultaten daarvan niet alleen zien, maar ook proeven. Want eigenaar Roderik Seubers leidt veelbelovende jonge koks via een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) op voor de praktijk.

 

Roderik Seubers werkt niet alleen met de beste ingrediënten, hij werkt ook met de beste leerlingen. En evenals zijn ingrediënten haalt hij zijn leerlingen uit de directe omgeving. Immers, niet alles wat je van ver haalt is lekker. In de praktijk leren de leerlingen Koen & Koen van de Meesterkok alles over de druk, de kwaliteit, de bereiding, de presentatie, de ingrediënten en de gerechten. Want volgens Roderik Seubers is de praktijk nog steeds de beste leerschool.

 

Sander Dekker was in Emmen mede op uitnodiging van de Liberale Club van 100 Drenthe. Tijdens een speciaal ‘Amuse Diner’ konden de aanwezige ondernemers en politici in discussie met de Staatssecretaris. Tussen de 16 (!) gangen door was er uitgebreid gelegenheid om van gedachte te wisselen. Van zowel de culinaire hoogstandjes als de mogelijkheid tot discussie werd dankbaar gebruik gemaakt.