Inwoners duurzamer dan gemeente.

Het werd gepresenteerd als herijking van beleid maar al in de eerste termijn van de raadsvergadering van 24 september bleek het “Projectplan uitvoeringsagenda Duurzaamheid” niets met nieuw beleid te maken te hebben. Het is een plan om de -oude- nota “Duurzame ontwikkeling 2011-2014” uit te voeren. De kaders in die nota zijn nog steeds actueel, er zijn geen nieuwe kaders nodig. De VVD is het hier volledig mee eens, zij zaten in het college dat die kaders opstelde.

 

Het college wil duurzaamheid tussen de oren krijgen van ambtenaren en inwoners. Daarvoor is een speciale projectgroep opgezet. Goed voorbeeld doet goed volgen is het credo, het is de bedoeling inwoners te informeren over duurzame initiatieven, oa op een Dag van de Duurzaamheid.

 

VVD fractievoorzitter Erik Huizing vroeg zich hardop af of het college dit niet beter om kan draaien. Onze inwoners en ondernemers zijn vaak al erg duurzaam bezig. Misschien moet het college meer naar de eigen inwoners kijken en luisteren. Als voorbeeld noemde hij energiezuinige verlichting. Veel bedrijven zullen kosteloos een offerte willen maken voor energiezuinige verlichting. De 14.000 euro die nu naar de projectgroep gaat kan beter worden geïnvesteerd in die verlichting.

Duurzaamheid en financiën gaan volgens Huizing altijd hand in hand. Zo blijkt duurzaam onkruid bestrijden opeens veel duurder dan begroot. Het projectplan noemt hij weinig concreet.

 

D66 ging hierin mee, zij noemden de onduidelijke doelen. Ook de CU wil concrete doelen. Volgens de CU trekken zaaltjes vooral mensen die al bezig zijn met duurzaamheid en eindigen folders bij het oud papier. Ook het CDA pleitte aan te sluiten bij bestaande initiatieven.

 

In zijn antwoorden erkende wethouder Buijtelaar dat onze inwoners goed bezig zijn. Volgens een onderzoek van de stichting Natuur en Milieu staan inwoners van Borger-Odoorn in de top 10 van gemeenten die veel doen met zonne-energie. Ook ons afvalbeleid levert veel milieu voordelen op.

De keus is nu om de gemeentelijke organisatie eerst zelf aan te pakken, zorgen dat je alle afdelingen eerst bij elkaar zet zodat ze altijd kijken naar duurzaamheid in de voorstellen naar het college en de raad. Hiermee wil hij nu starten en in 2016 wil de wethouder focussen op onderwerpen die je kunt realiseren.