Jezelf uit je uitkering werken.

Tijdens de behandeling van de begroting 2016 vroeg de VVD aandacht voor coöperatief ondernemerschap. Door samen kleinschalig te ondernemen kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam in een inkomen voorzien, actiever meedoen aan de samenleving en een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in hun eigen dorp of wijk.

 

De organisatie Cordaid biedt gemeenten ondersteuning aan, en pleit voor flexibiliteit bij het re-integratietraject. De VVD ziet hierin mogelijkheden en vroeg de wethouder dit eens nader te onderzoeken. Wethouder Alberts kende deze projecten niet maar beloofde hier eens naar te kijken.

 

Janny Hofsteenge, raadslid voor de VVD, begrijpt dit wel. “Ik ken Cordaid ook alleen van ontwikkelingshulp maar dit zijn zeer interessante projecten. Wat mij betreft is de kop wel erg ambitieus, als mensen zich uit een uitkering kunnen werken is dit wat mij betreft een fijn gevolg maar het hoeft niet het doel te zijn. Voor mij is vooral belangrijk dat mensen weer aan de slag kunnen met dingen die ze goed kunnen. Als ze daarmee een deel van hun uitkering kunnen verdienen vind ik dat ook prima. Sommige mensen zitten al zo lang in een uitkering dat het wel heel moeilijk is om weer volledig mee te doen. Maar bij deze mensen zie je ook vaak dat hun wereld wel erg beperkt is. Ze hebben geen netwerk meer, leren geen andere mensen meer kennen en voelen zich afgeschreven. Voor de VVD is het erg belangrijk dat iedereen meedoet naar vermogen en dit is een nieuw middel wat voor een aantal mensen een mogelijkheid kan zijn. Hiervoor is wel een flexibele gemeente nodig maar daarvoor zie ik eigenlijk geen problemen. Onze gemeente heeft maatwerk hoog in het vaandel staan en ik denk dat onze sociale teams met dit concept goed uit de voeten kunnen. Ik ben erg blij dat de wethouder dit wil onderzoeken.”

 

https://www.cordaid.org/nl/nieuws/jezelf-uit-je-uitkering-werken-moet-kunnen