Zwembaden slurpen geld deel 2.

Borger-Odoorn had drie gemeentelijke zwembaden. De Zwaoi in Valthermond was al op afstand gezet en draait nu zelfstandig met een veel kleinere gemeentelijke subsidie. Nu is het tijd dat ook De Leewal en De Buinerstreng zelfstandiger gaan werken. 

Het college wil graag alle drie zwembaden onder brengen in één organisatie. Dit ging de raad te ver. Dit zou vooral in het nadeel kunnen werken van De Zwaoi. Via deze link kunt u lezen wat we hierover schreven in mei.

De wethouder heeft goed geluisterd naar de raad. Hij gaat nu proberen de andere twee baden in één organisatie te krijgen. De Zwaoi zal hierbij wel worden betrokken maar houdt haar eigen positie tenzij ze zelf anders besluiten. 

In de oriënterende raad had Janny Hofsteenge ook opgeroepen om gebruikers te betrekken bij de komende veranderingen. Hieraan had de wethouder nog geen gehoor gegeven maar er waren wel twee gebruikers die zelf in de pen kropen en alle raadsleden mailden. Zij hadden frisse ideeën over wat er beter kan en hoe er geld kan worden bespaard. De wethouder zegde toe deze schrijvers uit te nodigen voor een gesprek. 

Daarmee zijn niet alle bedenkingen van de VVD weggenomen maar we stemmen wel in met deze eerste stap. Het zal niet meevallen om voor beide baden draagvlak te vinden voor een andere organisatievorm. Toch denken we dat het goed is dat iemand anders dan de gemeente de baden gaat exploiteren. Dit zal nooit kunnen zonder een gemeentelijke bijdrage maar het kan waarschijnlijk veel efficiënter dan nu gebeurt.